حتماً شنیدهاید که اپل پردازندههای اینتل را کنار گذاشته و از پردازندههای ARM ساخت خودش استفاده میکند. خیلی از نقد و بررسیهای اولیه، مکبوکهای جدید با پردازنده M1 (که جزو اولین دستگاهها با این پردازنده ARM بودند) را به عنوان بهترین کامپیوتر تاریخ معرفی کردند. این موضوع کنجکاوی من را برانگیخت: بعد از سالها دوری از مک، آیا مک M1 میتواند من را شگفتزده کند؟
در این مقاله، نظر یک کاربر را در مورد مکبوک ایر 2021 بعد از یک سال استفاده نرمال با شما به اشتراک میگذاریم.
آنچه در این پست میخوانید...
پردازنده M1 فوقالعاده کممصرف است. این موضوع دو مزیت قابل توجه دارد:
در زمینه صرفهجویی در مصرف انرژی، اپل یک سر و گردن از بقیه بالاتر است. کاش همه لپتاپها بدون فن بودند! عمر باتری هم واقعاً باورنکردنی است: یک روز کامل در یک کنفرانس، فقط با وایفای به اینترنت وصل بودم و توی گوگل داکس یادداشتبرداری میکردم، آخر شب هنوز بالای 80 درصد شارژ داشتم!
یک بار لپتاپ مکبوک ایر 2021 را به دوستی قرض دادم و وقتی پس گرفتم، یک برنامه VPN روی آن نصب شده بود. این برنامه حسابی باتری را میخورد، اما بعد از پاک کردنش، دوباره عمر باتری به حالت عادی برگشت. پس اگر میبینید باتری لپتاپتان زود خالی میشود، شاید یک برنامه خاص باعث این مشکل شده باشد.
قابلیت روشن شدن سریع که موقع معرفی مکبوک خیلی روش مانور میدادند (و بعضیها مسخرهاش میکردند) واقعاً چیز خوبی است! حالا دیگر انتظار برای روشن شدن لپتاپ ایسوس برایم سخت شده.
عمر باتری در حالت آماده به کار (Standby) هم عالی است. لپتاپ ایسوس من اگر چند روز بدون شارژ بماند، دیگر روشن نمیشود، اما مکبوک همیشه دوام میآورد.
حالا که اپل همه چیز دستگاه را خودش کنترل میکند، آیا میتواند قابلیتهایی ارائه دهد که در کامپیوترهای دیگر وجود ندارد؟
معیار من برای این سوال این است که آیا میتوانم از این کامپیوتر با مانیتور 8Kخودم که پهنای باند زیادی مصرف میکند استفاده کنم یا نه. متأسفانه، مکبوک ایر M1 نمیتواند تصاویر را با وضوح 7680×4320 پیکسل (با فرکانس 60 هرتز و با استفاده از 2 لینک DisplayPort) روی مانیتور 8K نمایش دهد، حتی با داک USB-C خارجی.
شاید نسلهای بعدی سختافزار از 8K نمایشگرهای پشتیبانی کنند، اما در حال حاضر، کنترل کامل اپل روی سختافزار هیچ مزیتی برای من ندارد.
صفحه نمایش عالی است! همه چیز واضح و شارپ است، رنگها زنده هستند و روشنایی خوبی دارد.
مثل همیشه، ترکپد (که اپل آن را “ترکپد” مینامد) عالی است، خیلی بهتر از هر ترکپدی که تا حالا روی لپتاپهای دیگر دیدهام. ترکپدهای اپل همیشه از این نظر عالی بودهاند و نمیدانم چرا ترکپد لپتاپهای ویندوزی بهتر نمیشوند؟ 🤔
اپل دوباره از صفحه کلیدهای مکانیزم قیچی استفاده کرده که تغییر خیلی خوبی است. من قبلاً کلی با صفحه کلیدهای مکانیزم پروانهای مشکل داشتم.
این اولین مدل مکبوک ایر M1، MagSafe ندارد. اپل MagSafe را در اواخر سال 2021 به مکبوک پرو M1 اضافه کرد. امیدوارم در آینده همه لپتاپهایشان MagSafe داشته باشند.
در مورد قطعات جانبی، اول از همه باید بگویم که 2 پورت USB-C این مکبوک اصلاً کافی نیستند!
وقتی بیرون از خانه کار میکنم، بعد از اینکه شارژر را وصل کردم، میتوانم یک تبدیل اترنت سیمی را هم وصل کنم (چون وایفای بعضی جاها ضعیف است)، اما دیگر پورتی برای کیبورد و ماوس ارگونومیک خودم ندارم.
برای ویدیو کنفرانس، میتوانم شارژر را وصل کنم (تا باتری خالی نشود) و میکروفون رومیزی را هم وصل کنم، اما دیگر پورتی برای وبکم خوب باقی نمیماند. این خیلی آزاردهنده است، چون وبکم داخلی مکبوک خیلی بیکیفیت است و به خاطر همین خیلی از منتقدها به مکبوک امتیاز کامل نمیدهند.
در عمل، باید همیشه یک داک USB-C یا حداقل یک هاب USB همراهتان داشته باشید، چون ممکن است به پورتهای بیشتری نیاز پیدا کنید.
از نظر سختافزاری، بزرگترین مشکل برای برنامهنویسها، رم کم است: هم مکبوک ایر M1 و هم مکبوک پرو M1 (13 اینچی) حداکثر با 16 گیگابایت رم قابل خریداری هستند. فقط مکبوک پرو M1 های 14 و 16 اینچی جدیدتر (که اواخر 2021 معرفی شدند) رم بیشتری دارند.
البته 16 گیگابایت رم برای خیلی از کارهای برنامهنویسی کافی است، اما اگر با برنامههای بزرگ یا دادههای حجیم کار کنید، خیلی زود کم میآورد.
من روی لپتاپ ایسوس خودم 64 گیگابایت رم دارم که میتوانم کلی ماشین مجازی، دیتابیسهای بزرگ یا فایلهای حجیم را راحت اجرا کنم. با ایسوس، هیچوقت نگران کمبود رم نیستم.
البته برای این مشکل راه حلهایی وجود دارد. مثلاً اگر پروژههایتان خیلی بزرگ باشند، میتوانید از یک سرور برای کامپایل و تست کدهایتان استفاده کنید. در این صورت، مکبوک میتواند نقش یک کلاینت را برای شما بازی کند، البته به شرطی که اینترنت پرسرعت و پایدار داشته باشید.
در این بخش، خیلی کلی در مورد سیستم عاملها صحبت میکنم. خیلی از کارها را میتوان با هر سیستم عاملی انجام داد. من معمولاً با یک مرورگر و یک ترمینال کارم راه میافتد.
پس این بخش یک نقد و بررسی دقیق و منصفانه از macOS نیست، فقط چند نکته جالب که موقع کار با این دستگاه توجهم را جلب کردهاند را با شما در میان میگذارم:)
روش مورد علاقه من برای نصب macOS، بازیابی اینترنتی است. میتوانید یک هارد خالی را در مک خودتان بگذارید و نصب macOS را از طریق اینترنت شروع کنید! مک حتی رمز وایفای شما را هم به خاطر میسپارد. نزدیکترین چیزی که در دنیای ویندوز سراغ دارم netboot.xyz است که اول باید آن را در شبکه محلی خودتان نصب کنید.
همچنین، هماهنگی بین دستگاههای اپل خیلی خوب است. مثلاً وقتی مک به وایفای دسترسی نداشته باشد، به شما پیشنهاد میدهد که از اینترنت گوشی آیفون خودتان استفاده کنید.
اما مثل همه سیستم عاملهای دیگر، macOS هم جای پیشرفت زیادی دارد.
مثلاً بهروزرسانی نرمافزارها در مک هنوز حدود 30 دقیقه طول میکشد (!) که برای چنین دستگاه سریعی اصلاً قابل قبول نیست! ظاهراً اپل (تا حدی؟) از اسنپشاتهای سیستم فایل برای توزیع نرمافزارهایش استفاده میکند، پس چرا نصب و بهروزرسانی در لینوکس خیلی سریعتر است؟
در مورد مشکلات سیستم عامل، من دیدهام که (APFSسیستم فایل اپل) گاهی اوقات خراب میشود و دیگر قابل تعمیر نیست، که خیلی نگرانکننده است! حتماً باید مرتب از اطلاعاتتان پشتیبانگیری کنید.
کند بودن بهروزرسانیها آزاردهنده است و اعتماد نداشتن به سیستم فایل هم حس خوبی ندارد، اما چیزی که واقعاً غیرقابل تحمل است، این است که چینش صفحه کلید مورد علاقه من در macOS درست کار نمیکند:
با توجه به علاقه من به لینوکس، آیا میتوانم از لینوکس روی این دستگاه استفاده کنم؟
متأسفانه، Asahi Linux هنوز در حال توسعه است و به نظر میرسد ماهها طول میکشد تا بتوانم یک توزیع لینوکس را روی مک M1 نصب کنم و انتظار داشته باشم که بدون مشکل کار کند.
تا آن موقع، میتوانید گزارشهای پیشرفت Asahi Linux را دنبال کنید!
اپل Rosetta 2 را توسعه داده که یک مترجم برای اجرای برنامههای غیر M1 است و تا الان که خوب کار کرده! همه برنامههایی که من امتحان کردم بدون مشکل اجرا شدند و انگار معماری پردازنده هیچ فرقی برایشان ندارد.
مکبوک ایر 2021 واقعاً چشمگیر است! سبک، بیصدا و سریع است و عمر باتری شگفتانگیزی دارد. اگر این موارد برای شما در یک لپتاپ اهمیت زیادی دارند و از قبل با اکوسیستم مک آشنا هستید، فکر میکنم از این لپتاپ خیلی راضی خواهید بود.
اما آیا M1 آنقدر انقلابی است که همه باید به آن مهاجرت کنند؟ نه. من که سالهاست از لینوکس استفاده میکنم و بیشتر وقتم را صرف برنامهنویسی میکنم، لپتاپ ایسوس خودم را با پورتهای فراوان و رم زیاد ترجیح میدهم.
میدانم که این مقایسه کاملاً منصفانه نیست: شاید باید ایسوس را با مکبوک پروهای جدیدتر (نه مکبوک ایر) مقایسه میکردم. اما من منتقد حرفهای لپتاپ نیستم و فقط میتوانم در مورد این 2 لپتاپی که شخصاً استفاده کردهام نظر بدهم.
برای اطلاع از قیمت مک بوک 2021 می توانید مقاله قیمت مک بوک 2021: راهنمای جامع خرید و مقایسه مدلها را مشاهده کنید.
ندیمیکو واردکننده مستقیم محصولات ای فورتک، هیتز، انکر از چین ؛
با بیش از 15 سال تجربه در واردات مستقیم لپ تاپ و لوازم جانبی کامپیوتر، همراه دیرینه شما در دنیای دیجیتال محصولات اصلی و برند از جمله لوازم جانبی ای فورتک، هیتز، انکر و … را با قیمت مناسب و کیفیت بالا در جنوب کشور عرضه می کنیم.