مک بوک برای گیمینگ | من خودم گیمر حرفهای نیستم، ولی مثل خیلیهای دیگه، گهگاهی دلم میخواد یه دستی به بازی بزنم. نگاهی به حساب کاربری محدود استیمم که میندازم، چندتا بازی نسبتاً جدید پیدا میکنم که اخیراً ازشون لذت بردم، مثل ” Baldur’s Gate 3” و “” Civilization VI
وقتی از ویندوز به مکبوک پرو کوچ کردم، اصلاً انتظار نداشتم که حتی نیازهای گیمینگ محدودم هم برآورده بشه. فکر میکردم این فقط یکی از چیزهایی باشه که تو این تغییر از دستش میدم. اما با کمال تعجب، از تجربه بازی کردن روی مکبوک پرو 16 اینچی ام 3 مکس خودم خیلی لذت بردم. شاید برای گیمرهای حرفهای کافی نباشه، ولی برای من انقدر جذاب بود که به آینده گیمینگ روی مک امیدوار بشم.
مک بوک برای گیمینگ
معمولاً مکها دستگاههای خوبی برای بازی نبودن. بخشی از دلیلش اینه که اپل از همون اول نه تو سختافزار و نه تو نرمافزار، خیلی جدی به این قضیه نگاه نکرده.
یکی از بزرگترین تغییرات تو گیمینگ روی مک، معرفی فریمورک “متال” اپل بود، که دسترسی نزدیکتری به GPU رو برای توسعهدهندهها فراهم میکنه و در نتیجه، میتونه باعث بهبود چشمگیر عملکرد بازیها بشه. متال از سال 2014، یعنی از iOS 8، وجود داشته و اولین بار تو سال 2015، تو سیستم عامل OS X El Capitan، روی مکها ظاهر شد. نسل دوم متال تو سال 2017، تو MacOS High Sierra، و بعد متال 3 تو سال 2022 معرفی شد. آخرین نسخه، MetalFX رو برای ارتقاء مقیاس با عملکرد بالا، و همچنین ضد پله پله شدن، به فریمورک کلی عملکردهای گرافیکی اضافه میکنه. علاوه بر این، اپل یک ابزار جدید برای پورت کردن بازیها ارائه میده که به توسعهدهندهها کمک میکنه بازیهاشون رو راحتتر به macOS پورت کنن.
متال 3 اولین بار تو macOS Ventura ظاهر شد، که اتفاقی یا نه، درست یک سال قبل از عرضه چیپستهای اپل ام 3 با ارتقاءهای قابل توجه تو بخش GPU بود. ام 3 علاوه بر اینکه به فرآیند 3 نانومتری جدید منتقل شده و عملکرد CPU رو بهبود بخشیده، “کشینگ پویا”، پشتیبانی از “مش شیدر” و “رهگیری پرتو سختافزاری” رو هم اضافه میکنه.
در مجموع، این پیشرفتها، در تئوری، باید جذب توسعهدهندههای بازی به این پلتفرم رو آسونتر کنه.
البته سختافزار هم خیلی مهمه. تا همین اواخر، مکها قدرت GPU کافی برای اجرای خیلی از بازیهای AAA پرطرفدار رو نداشتن. ام 3 مکس، به خصوص، این وضعیت رو تغییر میده. با حداکثر 40 هسته GPU، عملکردش واقعاً چشمگیره. انقدر سریعه که تو بعضی از بنچمارکهای GPU-محور، بهتر از ام 2 اولترا با 60 یا 76 هسته GPU عمل میکنه، یعنی تا دو برابر بیشتر.
مقایسه ام 3 مکس با سریعترین GPUهای مجزای انویدیا و AMD کمتر واضحه. تو برنامههای خلاقانه مثل پریمیر پرو ادوبی، سریعتر از CPUهای رده بالای اینتل و RTX 4090 رده بالای انویدیاست. البته این عملکرد رو نمیشه به گیمینگ تعمیم داد، ولی ظاهراً تقریباً به اندازه RTX 4070 موبایل سریعه، که میتونه بازیهای 1440p رو به خوبی اجرا کنه.
علاوه بر عملکرد خام، مکبوک پرو دو مزیت بزرگ دیگه هم نسبت به لپتاپهای گیمینگ ویندوزی داره. اول اینکه ساکتتر و خنکتر از لپتاپهای گیمینگ معمولیه. هیچ وقت مثل موتور جت صدا نمیده و تمرکز روی بازی رو به هم نمیزنه. دوم اینکه میتونید بازی رو بدون وصل بودن به برق و با عمر باتری طولانیتر انجام بدید، که امکانات جدیدی رو برای مکانهایی که میتونید از بازیهاتون لذت ببرید باز میکنه. صفحه نمایش HDR فوقالعاده و اسپیکرهای عالی رو هم بهش اضافه کنید، و یک دستگاه رسانهای بینظیر دارید که هم برای فیلم و هم برای بازی به خوبی کار میکنه.
زمان میبره تا پیشرفتهای سختافزاری و پلتفرمی مثل این به توسعهدهندهها برسه و تو بازیهای منتشر شده دیده بشه. بنابراین، تعداد بازیهای AAA که به macOS میرسن، نسبت به ویندوز، هنوز نسبتاً کمه. اما این به این معنی نیست که گیمینگ روی مکبوک پرو نمیتونه رضایتبخش باشه.
من قبلاً به چندتا بازی که دارم انجام میدم اشاره کردم، که یکی از اونها اتفاقاً بازی سال گذشته بود. علاوه بر اونها، بتلنت رو هم باز کردم تا ببینم چه بازیهایی موجوده. “دیابلو 3” و “استارکرافت 2” رو دیدم، که هردو بازیهای قدیمیتری هستن که قبلاً بازی میکردم، ولی “دیابلو 4” که روی دسکتاپ ویندوزم بازی میکردم، نبود. با یه جستجوی سریع، “دروغهای پی” رو به عنوان یک بازی جدید برای مک پیدا کردم که تا حالا امتحانش نکردم، به همراه چندتا بازی دیگه که تو سال 2023 منتشر شدن.
بعضیها ممکنه اپل آرکید رو به عنوان منبع بعضی از بهترین بازیهای مک پیشنهاد بدن. وقتی یه جستجوی سریع کردم، یه لیست طولانی از بازیهای آیفون و آیپد پیدا کردم که گیمرهای معمولی رو راضی میکنه، به همراه چندتا بازی قدیمیتر مثل “رزیدنت ایول: ویلیج”، که تو سال 2021 منتشر شد و اخیراً از ویندوز به مک اومده. البته بد نیست، فقط باب میل من نیست.
تو لیست خودمون از 10 بازی برتر کامپیوتر که میتونید الان بازی کنید، انتخاب مناسبی برای بازی روی مک وجود داره. شامل “بالدورز گیت 3” که قبلاً اشاره کردم، “دیو دایور”، “آندرتل”، “دوتا 2″، “فورتنایت”، “کانتر استرایک: گلوبال آفنسیو”، چندتا بازی پازل/پلتفرمر و “راکت لیگ”.
ولی اگه دنبال بازیهایی مثل آخرین نسخه “اساسینز کرید”، “سایبرپانک 2077″، “جی تی ای” و خیلیهای دیگه هستید، برای macOS پیدا نمیکنید. به نظر میرسه بازیهای شوتر اول شخص بزرگترین نقطه ضعف این پلتفرمه، که یه حفره بزرگ تو اکوسیستم محسوب میشه. البته من کمتر از همه این سبک بازیها رو انجام میدم، پس مشکلی باهاش نداشتم.
از همه مهمتر، حتی مکبوک ایر با چیپست پایه ام 2 هم میتونه بازیها رو از طریق آمازون لونا، انویدیا جیفورس ناو و سرویسهای دیگه به خوبی استریم کنه. با پرداخت هزینه، میتونید یه انتخاب عالی از بازیها رو استریم کنید، البته اگه اینترنت پرسرعت داشته باشید. اگه خیلی ماجراجو هستید، میتونید بازیها رو از طریق ابزاری مثل کراساوور امتحان کنید، که میتونه انتخاب خوبی از بازیهای ویندوزی رو نصب کنه و با نرخ فریم مناسب اجرا کنه. من ازش برای بازی کردن “دیابلو 4” استفاده کردم، که بعد از اینکه تنظیمات گرافیکی رو به حالت High پایین آوردم، تجربه قابل قبولی بود. البته اگه مکبوک پرو جدید ندارید، بهتره این روش رو امتحان نکنید.
مک بوک برای گیمینگ | در حال حاضر، گیمینگ روی مک بهتر از همیشه است. البته، هنوز راه زیادی مونده تا به چیزی به قدرتمندی ویندوز تبدیل بشه. گیمرهای حرفهای و رقابتی تا زمانی که طیف گستردهتری از بازیها رو نبینن، راضی نمیشن. ولی در حال حاضر، برای تقریباً هر کسی چیزی برای امتحان کردن وجود داره، و من به آینده این قضیه امیدوارم.
The MacBook Pro is a good enough gaming laptop for me
ندیمیکو واردکننده مستقیم محصولات ای فورتک، هیتز، انکر از چین ؛
با بیش از 15 سال تجربه در واردات مستقیم لپ تاپ و لوازم جانبی کامپیوتر، همراه دیرینه شما در دنیای دیجیتال محصولات اصلی و برند از جمله لوازم جانبی ای فورتک، هیتز، انکر و … را با قیمت مناسب و کیفیت بالا در جنوب کشور عرضه می کنیم.